Montagetip ceramische (hybride) lagers

Published : 14/12/2016 20:02
Categories : Techniek

Hybride keramische lagers

De krachten die op lagers worden uitgeoefend kunnen in twee soorten worden verdeeld namelijk radiale- en axiale belasting. Radiale krachten werken haaks op de as. Axiale belasting werkt in de lengterichting van de as, dwars op het lager. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een gecombineerde belasting. De meeste radiale lagers zijn in staat om ook enige axiale krachten op te nemen. 

De installatie van keramische hybride lagers is een nauwkeurig werkje en vereist de nodige ervaring en gevoel voor techniek.  Een lager en as goed inbrengen is nog belangrijker wanneer je van plan bent keramische hybride lagers te monteren. De keramische kogels hebben een zeer hard oppervlak kunnen bij verkeerde werkwijze heel gemakkelijk het staal van de lagerschalen beschadigen. Bovendien, vereisen keramische hybride lagers een nauwkeurigere tolerantie. Een te nauwe passing tussen naafhuis en de buitenschaal van het lager kan een ruw draaiend lager opleveren. Hetzelfde kan gebeuren wanneer de as te veel druk nodig heeft om door de binnenste lagerschalen te worden geschoven.

ceramische lagers inpersen

Als algemene regel voor ceramische hybride lagers geldt dat er tussen het naafhuis en lager 0.01mm ruimte moet zijn. Als het lager met de hand in het naafhuis wordt gedrukt waarbij er druk op de binnenring wordt uitgeoefend kan het zijn dat het lager in die actie beschadigd raakt en voortijdig slijt. Iets te losse passing kan het algemeen worden behandeld door montage met b.v. Loctite 260.

Bij lagers uit naven gaat het altijd om een perspassing tussen de buitenste lagerring en het lagerhuis. Deze methode wordt toegepast voor relatief kleine lagers, die met lichte (pers)passingen worden gemonteerd. Het is van belang professioneel gereedschap te gebruiken zoals een mechanische pers.  Bij gebruik van een mechanische pers worden bussen van de juiste diameter tegen de buitenste lager-ring geplaatst waarna de lagers in het naafhuis worden geperst. Het gebruik van professioneel gereedschap zorgt ervoor dat de lagers volledig evenwijdig in het naafhuis worden geplaatst. 

Na plaatsing van nieuwe lagers wordt de as ingebracht. Soms is het nodig om de axiale speling van de as in te stellen. Over het algemeen is het raadzaam de axiale speling zo in te stellen dat er geen axiale druk op de (ceramische) lagers wordt uitgeoefend wordt. Axiale druk op de lagers vermindert de levensduur van de lagers. Raadpleeg hiervoor het onderhoudsmanual van de fabrikant. 

Share this content

View all comments (1)

Rini


20/12/2016 23:07

verkopen jullie ook delen uit de gereedschapset van de foto hierboven? Eeen paar hulpstukken om lagers in te persen zou ik willen aanschaffen.

Add a comment

 (with http://)